Parisermarked 2016: Man bliver aldrig for gammel til at gøre en god handel….
Det er så godt for humøret at synge de gode gamle danske sange.
Svært at rekruttere dygtigt personale
Når man spørger Barbara Lisemose, der er forstander på Langgadehus Plejecenter om, hvad der er de største udfordringer på et københavnsk plejehjem i dag, tøver hun ikke med at svare: rekruttering og prioritering!
- Jeg kan godt få personale, og jeg får også en del uopfordrede ansøgninger om job, men på et moderne plejehjem med høje kvalitetskrav er det helt nødvendigt, at hovedparten af personalet er uddannede sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter. Tidligere kunne vi godt bruge uuddannet arbejdskraft, men sådan er det ikke længere. Der er så mange krav til høj faglighed, at en uddannelse er en nødvendighed.
- Eftersom der i Københavnsområdet ikke er nogen arbejdsløshed inden for de to fagområder, betyder det, at plejeinstitutionerne bogstavelig talt ”stjæler” arbejdskraft fra hinanden. Og det er selvfølgelig utilfredsstillende.
- Helt aktuelt forværres situationen af, at der ikke udklækkes nye assistenter det kommende halvandet år.
- Regeringen har iværksat en undersøgelse, der skal vise, hvor omfattende arbejdskraft-manglen er indenfor plejeområdet. Så må vi jo håbe, at undersøgelsen følges op af konkrete initiativer, for det er der brug for, understreger Barbara Lisemose.
Faglig sparring
Prioritering er en eviggyldig udfordring, for vi kan altid bruge flere hænder. Her på Langgadehus gør vi meget ud af, at det er mellemlederne, der er med til at prioritere, hvilket arbejde, der IKKE skal gøres. Det skal ikke være den enkelte medarbejder, der skal kæmpe med stress, fordi hun ikke kan nå det hele – det er en klar ledelsesopgave, som vi tager på os, fortæller forstanderen.
Her i løbet af sommeren 18 har Langgadehus fået tilknyttet et fast lægehus til sig.
- Jeg er sikker på, at det vil resultere i bedre behandling af vores beboere. Lægerne kender os, de ved, hvad vi kan, og dermed kan vi opnå en faglig sparring, der på den lange bane gør os endnu dygtigere. Det glæder vi os alle til!
- Vi regner også med, at den tætte lægekontakt vil resultere i færre indlæggelser. Og det er ikke rart for gamle mennesker at komme ind på en akutmodtagelse på et hospital. Det gør dem utrygge, bange og forvirrede.
Ensom?
Alle plejehjem oplever, at de gamle føler sig ensomme. Og det gør de som oftest, fordi de har mistet en ægtefælle, en god ven eller noget familie.
- Her på Langgadehus kan vi jo ikke erstatte de mennesker, de gamle har mistet. Sådan er livet. Men vi kan til gengæld gøre alt, hvad vi kan for at gi’ vores beboere professional omsorg og hjælpe dem til at få et mere socialt liv. Det fokuserer vi også på.
- Når man arbejder på et plejehjem, er døden et uomgængeligt emne. Og selv om vi alle ved, at der kommer en dødsdag for enhver, så er der forsat megen tabu omkring døden.
- Jeg kunne godt tænke mig fremover at klæde mine medarbejdere endnu bedre på, så de lettere kan klare de svære sager, som fx døden jo er, slutter Barbara Lisemose.
Læs mere på www.langgadehus.dk
Forstander Barbara Lisemose